Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Плавание
| Обновлено 08 августа 2016, 21:00
6719
3

Вундеркінди та Фелпс

Репортаж з плавального басейну Ріо-2016

| Обновлено 08 августа 2016, 21:00
6719
3
Вундеркінди та Фелпс
Getty Images
Другий день фіналів в «Акватік центрі» Ріо став логічним продовженням заспіву дня першого, упродовж якого було встановлено три світових рекорди. У другий день було рівно так само. 
 
А так хотілося, щоб була українка 
 
Перший же фінал – жіночий на 100 метрів батерфляєм - став рекордним. Шведка Сара Сьострьом виграла цю дистанцію, перевершивши своє ж світове досягнення дворічної давності на 16 сотих. Одразу за нею фінішувала 16- річна «вундер-кіндер» з Канади з українським прізвищем – Пенні Олексяк. У цієї милої дівчинки все вийшло так само, як і у  старшої  шведки – вона теж встановила світовий рекорд, але  для юніорів,  який і до цього належав їй. 
 
Стрибок з дитячого у дорослий спорт у Пенні вийшов просто нереальний: ще вчора дівчинка одну за одною брала медалі на юніорському чемпіонаті світу, а сьогодні вона вже двічі медалістка Олімпійських Ігор! Днем раніше Пенні здобула «бронзу» у складі жіночої естафети 4 по 100 м вільним стилем.
 
 
Прочитавши в інформаційному буклеті, що Олексяк має українські корені, ваш кореспондент, натхненний цим фактом, поспішив привітати, як видавалося,  представницю діаспори. Однак тут мене чекало маленьке розчарування – Пенні сказала, що її рід походить з Польщі, а не з України. Однак привітання радо прийняла, а взагалі видно було, що емоції її переповнюють – дитя ледь не плакало:
 
- Я просто не можу це все  осягнути  і описати. Це просто неймовірні відчуття. Чесно кажучи, я не очікувала, що мені це вдасться, але це прийшло до мене і це неймовірно!  Емоції ось-ось захлеснуть мене! 
 
- Невже ви не розраховували на медаль, адже у вас були чудові результати? 
- Зовсім ні, ми просто намагалися додавати в показниках до кінця сезону і ось воно, врешті,  проявилося.  Однак про медаль я навіть не мріяла. 
 
- На половині дистанції ви були третьою. Чи ви розуміли це і намагалися додати у швидкості?
- Ні, я цього не відчувала,  я просто  бачила Сару попереду себе і намагалася з усіх сил її дістати.
 
«Торпеда» на ім’я Кейті
 
Можна не сумніватися, що з таким талантом і завзяттям, Пенелопа  вже незабаром  буде лідером у цій програмі змагань. Зрештою, така унікальна юнь для плавання аж ніяк не рідкість. 4 роки тому американка Кейті Ледецьки, яку в англомовному світі називають просто Ледекі, шокувала світ у віці 15 років. На 800 метрах вона лідирувала всю дистанцію від старту до фінішу.  У Ріо-2016  Кейті вже була беззаперечним  фаворитом, що більш, ніж яскраво продемонструвала вчора ввечері на дистанції вдвічі коротшій за тріумфальну лондонську – 400 метрів вільним стилем. 
 
 
Суперником американки чеського походження були не інші плавчині, а час. На половині дистанції Ледекі випереджала графік світового рекорду на 1,19 секунди, за 50 метрів до фінішу вже на 1,53. А перевершила світове досягнення майже на 2 секунди - 3:56,46  проти 3:58,37. Безпосередня Ледекі у «мікс-зоні» сяяла, наче сонечко: «Проплисти 400 метрів за 3:56 це - чисте щастя. Я віддала стільки сил упродовж всієї дистанції, що останнє коло пливла просто, наче поп-музику слухала,  – жартувала 19-річна білявка. 
 
Слава Її Величності 
 
Якщо Ледекі у свої 19 років здобула «золото» вже на другій Олімпіаді поспіль, то 21-річний британець Адам Піті став відкриття Ігор. Можна сказати, що високого результату від нього очікували, адже вперше дебютант гучно заявив про себе торік на чемпіонаті світу, коли забрав два «золота» у брасі на 50 і 100 метрів. Але те, що він відбере олімпійську корону  на 100 метрів брасом у чемпіона Лондона-2012 Камерона  ван дер Бурга з Південної Африки з такою впевненістю, наче цей його корона по праву, навряд чи хтось міг передбачити.
 
 
Піті почав «чавити» конкурентів ще у попередньому запливі, побивши  рекорд ван дер Бурга, а у фіналі лише підтвердив свої чемпіонські амбіції,  перевершивши своє ж світове досягнення вчорашньої давності на 42 сотих.
Британські журналісти гуртом відзначали, як змужнів цей хлопець за останній рік. А сам він відповідав усім вимогам монархічної поважності. На подіумі стояв випнувши груди, наче офіцер Армії ЇЇ Величності, про яку не забув сказати в інтерв’ю після переможного фінішу:  
 
«Мене надихнули книга про Мохамеда Алі і його перші Ігри. Я здобув медаль  для Королеви, Королівської сім‘ї і всіх британців. Я зробив все. Прапори країн Об’єднаного Королівства  презентують щось справді  важливе. Я змагався за найкращі країни у світі». 
Так може сказати лише вірний підданий Її Величності. Щоправда, і традиційний британський гумор теж присутній: «Мені здається, що вся команда Великої Британії спить зараз в Олімпійському селищі, а коли  вони прокинуться, до них припливе золото». 
 
Я – Легенда 
 
Десерт вечора в «Акватік центрі» - чоловіча естафета і повернення Легенди на Олімпіаду. Майкл Фелпс вийшов до басейну у великих навушниках, одягнутих, звісно, поверх плавальної шапочки. Як він потім скаже, це через те, що у залі було так гамірно, що себе не почути, не те, що партнерів по команді. Фелпс плив на другому етапі і саме він вивів свою команду на першу позицію, адже до того  почергово лідирували, то Бразилія (на перших 50 метрах), то Франція. А після Фелпса перше місце американці вже не відпустили. 
Таким чином Легенда Майкл став уже 19-разовим олімпійським чемпіоном! Ця цифра видається просто неймовірною. Після фінішу Фелпс зізнався, що, стоячи на стартовій тумбі, думав, що його серце от-от вибухне, настільки був збуджений. 
 
 
А вже на нагородженні плакали його молоді партнери, для двох з яких це «золото» Олімпіади стало першим в історії. І для них у Фелпса була порада: «Я казав - їм не стримуйте емоцій. Це нормально часом так поплакати як старі чуваки!»
 
Фелпс повернувся, а почуття гумору нікуди й не зникало! Без його харизми зовсім не факт, що молоде покоління так впевнено виграло командне змагання. Однак, певно, все ж таки треба передати символічну естафету молоді безповоротно, хоча… На прес-конференції до початку Ігор Майкл казав, не стримуючи сміху, що це потенційно останні для нього Ігри. Тому хто його знає…
 
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ
Фото Володимир МУЛА, Getty Images
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?
Футбол | 19 апреля 2024, 13:00 22
Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?

Вспоминаем тех представителей Леверкузена, которые оказались в шаге от выдающегося триумфа

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 0
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Alena Ostapenko
Эх, Сашка глывинськый развлекается
уух (праскурафф)
шановні автори, "кіндер" - це той, що "сюрприз", а "вундер", він - "кінд"....вундеркінд.