Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Спортивная гимнастика
| Обновлено 11 августа 2016, 14:16
18554
41

Чому Верняєву не віддали «золото» Олімпіади

Кореспондент Sport.ua вважає, що немає підстав звинувачувати суддів в упередженості до українця

| Обновлено 11 августа 2016, 14:16
18554
41
Чому Верняєву не віддали «золото» Олімпіади
Getty Images
За одну вправу до завершення чоловічого фіналу у багатоборстві, українці вже бачили Олега Верняєва із золотою медаллю, а тому важко пережили суддівське рішення, яке дало перевагу японцю Кохею Учімурі в останній вправі (горизонтальній поперечині) у цілий бал і дозволило обійти нашого земляка на 0,099 у загальному заліку. Момент, справді, болісний і  українці поспішили проклясти суддів на чому світ стоїть. «Ми  й так не довіряємо представникам Феміди, а тут ще й така очевидна упередженість,  – певно, десь саме  такою була колективна думка українців. Проте, якщо відкинути емоції і подивитися на факти, то можна зрозуміти, чому перемога була віддана японському гімнасту.

Кохей Учімура не випадково носить ім’я короля спортивної гімнастики. Від 2009 року він не програє жодного турніру найвищого ґатунку. На шести  чемпіонатах  світу поспіль у багатоборстві тріумфував саме він. Учімура переміг і на Олімпіаді у Лондоні. Цілком зрозуміло, що арбітри порівнюють виступи претендентів на світову корону саме із виконанням того, хто заслужив звання корифея у цьому спорті.
 
І Олег Верняєв цілком відповідав цим високим критеріям. Захопивши лідерство після третьої вправи, в якій він блискуче переміг на кільцях, Олег збільшив перевагу після п’ятої вправи, показавши найкращий результат на паралельних брусах (16,100!) до 0,901. А це фактично цілий  бал (в опорному стрибку японець незначно відіграв – 0,066). 
 
Перекладина недарма вважається коронкою Учімури, і він виконав її блискуче – динамічно, з карколомними прокрутками і переворотами, одне слово,  дуже ефектно, та ще й з ідеальним зіскоком.  Ніде правди діти – це було виконання екстра-класу.
 
Олег зробив все дуже старанно і обережно, тому що відчував відповідальність. Так, у його рухах не було такої динаміки та  карколомності (на межі ризику), як це було в Учімури, але Верняєв все виконав чітко. Єдине, до чого можна придертися – це зіскок: Олег відставив ногу, здійснивши «доскок». За це, справді, знімають певну частину балу. І хоч всім нам здалося, що це точно не могло б дати різницю у цілий бал, арбітри мали свою думку.
 
Хай це буде авторським припущенням, але на мою думку, рефері все ж вирішили, що фінальний виступ Верняєва був недостатньо хорошим, щоби віддати йому перемогу після вражаючого виконання багаторічного чемпіона Учімури. Видається, що саме ця ефектність і ризик, який виправдався, визначили думку суддів. Кохей кинувся в бій і провів його блискуче, значить, корона повинна залишатися у короля. 
 
На прес-конференції після завершення чоловічого багатоборства у спортивній гімнастиці японцю Кохею Учімурі поставили запитання: «Ваш виступ на перекладені був справді вражаючий, але ви відіграли в Олега цілий бал, що є рідкістю у цьому виді спорту, особливо зважаючи на те, що конкурент теж виступив доволі непогано. Чи немає у вас сумнівів у справедливості  такої великої  різниці в оцінці за останню вправу і чи не думаєте ви, що рефері виявили до вам симпатію?».
 
Японця, звісно, зачепило це питання: «Що стосується оцінювання, ми всі в однакових умовах. Судді оцінюють наші виступи відповідно до професійних критеріїв. Ми змагаємося, не думаючи про оцінки. Ви запитуєте, чи могла бути симпатія до мене? Це, взагалі, смішне питання! Я повністю відкидаю такий фактор. Так, звісно, у роботі суддів присутній людський фактор, але не думаю, що він мав місце цього разу», - з холодом в голосі сказав Учімура.
 
До честі Олега Верняєва, він сам взяв слово і не дав нікому сумніватися у тому, що його конкурент виграв цілком заслужено і перемога жодних сумнівів не викликає: «Я радий, що мені вдалося змусити Кохея понервувати. Абсолютно всі запитання і сумніви тут  зайві. У цьому спорті немає слабких атлетів, але той факт, що ми змагаємося з легендою – з ось цим хлопцем (показуючи на Учімуру) – це, справді, найкрутіша річ у світі. Гадаю, сьогодні ми дали разом класне шоу!».
 
На цьому Олег, який постійно підтримував піднесений настрій на прес-конференції, на противагу стандартним фразам двох інших призерів, не зупинився і видав японцю ще один комплімент: «На теперішній момент Кохей – король спортивної гімнастики, як Майкл Фелпс чи Усейн Болт у своїх видах спорту. Він – мульти-чемпіон. Я підібрався до нього так близько, як нікому не вдавалося раніше. Що ж, я зробив все, що міг».
 
Не приховував своїх компліментів на адресу українця і Учімура: «Олег показав сьогодні супер-виконання, і я впевнений, що він – майбутнє цього виду спорту». 
 
А ось ще одна цікава цитата японця: «Сьогодні я дуже щасливий із того, як мені вдалося виступити. Після перекладини у мене було відчуття, що навіть якби я програв, я був би задоволений своїм виступом».
 
Ось в цьому й справа – велетенський досвід японця допоміг йому абстрагуватися від напруги, виступити у заключній вправі розкуто й класно -  і саме це схилило думки суддів на його користь.
 
Олегу Верняєву – лише 22, а  він уже віце-чемпіон Олімпіади в багатоборстві. Нагадаю, востаннє у найпрестижнішій програмі спортивної гімнастики – багатоборстві - наші чоловік брали медаль ще на Іграх у Сіднеї  2000 року, коли нині покійний Олександр Береш здобув «бронзу».
 
Через 16 років маємо 22-річного таланта, який лише розпочинає свій шлях на Олімп. Тому порадіймо цьому безсумнівному успіху Олега Верняєва, який володіє чеснотами справжнього чемпіона. Він не скаржиться на долю і на упередження суддів, а вміє жартома перевести свій смуток  в позитивне русло і впевнено дивиться у майбутнє: «Я трохи засмучений, адже золото було так близько. Я ніколи не  тренувався так наполегливо і ось результат. Після чемпіонату світу у Глазго я казав людям, що повернуся, аби перемогти у Ріо. Тепер я кажу, що переможу наступного разу».
 
Обов’язково переможеш, Олеже! Бо ти цього вартий і ми в Тебе віримо!
 
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, Ріо-де-Жанейро 
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 41
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
inflicted
Дуже засмутився вчора. Хоча я не є фахівцем у гімнастиці, але вже якось дуже показово судді поставили Верняєву саме таку оцінку, яка дозволяля японцю його обійти...Виглядає упереджено, судді піддались авторитету японця....Але Олег - великий молодець. Удачі в подальших виступах!
vitaha33
Що таке база? Це набір елементіа, виконавши який спортсмен отримує дану оцінку, не більше. Так от, 0.600 різниця в базі і нехай 0.300 різниця в приземленні, разом 0.900, тобто 14.900, яких хватило б для бронзи. Хоча Олег реально міг докрутити декілька елементів, для підстраховки... Я всеодно вважаю що олег повинен був отримати золото
A-68
Попереду буде золото обов"язково. Верняєву успіху !!!
TimurKhAI
Тю блин... Я думал, в статье будет детальный разбор выступлений Верняева и Ушимуры от шарящего человека, а тут Сашко Гливинський
lenata_p
Базовая оценка - с нее надо начинать Японец по базе сразу сделал отыгрыш в 0,6 балла, а остальное добрал перелетами на грани риска. Хотя сумбура там было немало. Этакие лихие кавалерийские наскоки на танки с саблей.
А наш Олег нервничал, начиная с четвертой смены. Видно было, что груз давит ответственности Его морозило Он тяжело переживал затяжку в других сменах Тренер его оставил одного - наверное у них так принято И перекладину Олег прошел на среднем уровне, не было ультра си Программа была не современная, аккуратная Если бы встал мертво, то 14,9 хватило бы
Если бы да кабы...
Олег просто молоток Слава ему Он совершил подвиг И нечего стонать Две золотых медали в отдельных видах возьмет, если не перегорит
whitelight2
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Oleg.Groningen
Гливинський. Що ти лепечеш? Не був виступ Учімури ідеальним. Передивись і побачиш декілька помилок які він допустив. І твоє" він (Учімура) її(програму) виконав блискуче " , як мінімум недоречне.Може хватить кланятись всім підряд? Пора зуби показувати. І для цього є Бубка, який бабло гребе, а за честь України ,як міністр,ще ні разу не постояв.Тільки в десна з сепарами цілується.
kammost
И вдогонку про судейство....такое впечатление, что японцу дали золото за выслугу лет,.... ладно, приму если в дальнейшем судейки не будут топить наших спортсменов как в гимнастике, так и в других видах спорта........а то подобное помнится и в художественной гимнастике, и на батуте пострадали наши спортсмены, и бокс......вообщем много можно вспомнить
Henriklarsson
"он еще молодой, у него всё впереди" через четыре года ему будет 26, вчера сами комментаторы говорили что это преклонный возраст для гимнаста. Так что шанса на олимпийского медаль в многоборье вполне может больше не быть, а это золото у него тупо отобрали. если честно надоели эти самоутешения. надоело уже слушать по всем видам спорта про то что сейчас мы вылетели в первом раунде, но вот на следующей олимпиаде...
EGOS
...все там по чеснаку, Олежа перекладину не дотянул, япоха сделал ее безукоризненно, и приятно что наш парень трезво оценил свое нынешнее положение, а то тут многие сразу "зрада-змова-аппеляция"...люди включайте мозги, выключайте телик, прошу вас...
..я вот о другом еще хочу сказать...где-то слышал (надеюсь это просто слухи, но тем не менее) что Олег хотел (или склонялся к этому) после ОИ в случае предложений от других нац. федераций, покинуть Украину...и обращаюсь с нашим ничтожным чинушам в спорте, - не допустите этого, сделайте хоть что то полезное для этой страны и ее спорта, не дайте уйти сильнейшему нашему спортсмену (считаю Верняева, Радивилова, ну и еще фехтовальщиц, возможно, сильнейшими и перспективнейшими спортсменами Украины независимо от вида спорта)...хотя где то понимаю и Олега, спортсмены у нас выживают, но очень горько будет, если гордость нашей спорт. гимнастики и спорта вцелом уедет в другую страну..этого нельзя допустить...
Oleg Bugaets
як би не виправдовували суддів але неприємне відчуття залишиться поки не забудеться
Денис Качалов
В январе при выборе спортсмена года Украины многие диб..ы писали: кто такой Верняев? Спортсменом года должен быть Коноплянка...
Так вот, я надеюсь Вы теперь запомните фамилию Верняев... И ксате, можете его сравнить с позавяерашним Конопляной.
Благо тогда спорт.юа не приняло к сведенью голоса "пис..х-болельщиц коноплянки" и сделали правильный выбор в пользу Верняева...
kammost
такие знатоки....такое ювелирное видение в исполнении ...не знаю кто что вчера увидел, а я увидел настоящего мужика , который ровно прошел всю дистанцию и не дрогнул, и заслужил золотую медаль!!! даст бог у него все еще впереди, и еще не раз принесет славу Украине и добьется высот по хлеще японца
гор
після вчорашніх змагань для мене Верняєв є символом українського спорту. Як Кличко, як Шевченко, як Підкопаєва і Клочкова. Прошу чиновників не дати йому розчаруватися в Україні
nordik1980
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
MetallistKh
Достойно! Красава Олег!
Amosov007
В корне не согласен с Гливинським. Если коротко и немного утрированно: это всё-равно что титулованные бразильцы проигрывают немцам 1-7 но за счёт последнего красивого гола идут дальше.
Дмитрий Чурилов
осадочек конечно есть, но там действительно все было по чесноку, как писалось выше!!! японцу оценочку на кольцах тоже занизили!!!! да обидно, но, пацики, давайте быть объективными, и продолжать болеть за наших ребят на отдельных упражнениях, где шансы на медали очень даже велики!!!!!!
Andrii_MKh
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
SASHOKAS8
в нас Бубка, який голосував проти виключення захіміченої перехіміченої росії з олімп.ігор.