Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Олимпийские игры
| Обновлено 09 февраля 2018, 12:34
17844
13

САВЕЛІЙ: «Після ефіру Янукович дав гроші, щоб збігали за пляшкою»

Легендарний коментатор розповів про стосунки з політичними діячами

| Обновлено 09 февраля 2018, 12:34
17844
13
САВЕЛІЙ: «Після ефіру Янукович дав гроші, щоб збігали за пляшкою»
Sport.ua. Сергей Савелий

Легендарний український коментатор Сергій Савелій розповів про політику в українському спорті.

– У 2004-му перед президентськими виборами, а потім Помаранчевою революцією Віктор Янукович був керівником НОК. Це була технологія, за рахунок перемог на Олімпіаді хотіли підняти його рейтинг. Були якісь установки говорити про нього в ефірі?
– Він приходив до нас у студію в Афінах, мені якраз треба було коментувати огляд ігрового дня. Для багатьох побачити Януковича стало подією, і мої колеги навіть казали, що я багато пропустив. По-перше, не сфотографувався з ним, як інші, а по-друге, у Віктора Федоровича якраз був нібито ювілей весілля з дружиною Людмилою. І вона теж була з ним. Він після ефіру дав гроші, щоб збігали за пляшкою, і наші символічно випили з ним по 50 грам. Установки говорити про нього в ефірах не було.

Це 2002-го, перед парламентськими виборами, нам чітко сказали під час репортажів говорити, що блок «За Єдину Україну!» Литвина підтримує вітчизняний спорт. Але це все йшло як реклама, через канал. Сашко Гливинський відмовився це говорити. Його навіть хотіли зняти з ефіру. Лякали, що будуть неприємності. Він тоді був наймолодшим з нас і, певне, не хотів підтримувати тих політиків. Добре, що проблем у нього потім не було.

– Були моменти, коли вас хотіли зняти з ефіру?
–  У 2004-му в Афінах я гучно радів золоту Ельбруса Тедеєва, навіть заплакав.  Добре знав історію його становлення, і чому це золото було настільки важливим. Розповів у ефірі про його тренерів Бориса, Тимура та Руслана Савлохових. Справа в тому, що до перемоги на чемпіонаті світу 95-го його привів Борис, в 99-му – Тимур, а потім з ним працював Руслан. Три брати були його тренерами! Борис Сосланович тренував Тедеєва до того часу, поки його не арештували.

Коли перед Олімпіадою у 2004-му Борис помер, то я їздив на похорони до Осетії. Машиною проїхав 1600 кілометрів в один бік, а потім назад. І на похоронах перед усіма Руслан сказав, що спортсмени зроблять усе, щоб виступити гідно і віддячити Борису. Після ефіру мені подзвонили і сказали, що якщо я ще раз згадаю Бориса Сослановича, то Олімпіада для мене завершиться, а, можливо, і взагалі кар’єра.  Такі були часи: коли Борис помер, то йому почали приписувати те, що було, і те, чого не було. На щастя, після тієї олімпіади я попрацював ще на трьох.

–  Ви ж розуміли, що неправильно говорити в ефірі про людину, яка вважається кримінальним авторитетом? Чи ви не вірите в це?
– Це життя, і я не знаю, чи правда те, що пишуть. Я й досі, коли у себе на сторінці у фейсбук згадую день народження чи день смерті Савлохових, то буває, коментують – мовляв, про кого я пишу. І пишуть молоді люди, які в 90-х не вміли навіть шнурки зав’язувати. Звідки їм знати про Бориса чи Руслана? Скільки часу я провів зі Савлоховим, я не бачив нічого забороненого. Я був присутній на спортивних змаганнях. Особисто бачив, як ці люди ставляться до спорту, як організовують змагання, допомагають спортсменам. Борис в присутності багатьох на Олімпійському стадіоні вручив Валі Цербе ключі від нового автомобіля за медаль на Олімпіаді. Я знав цих людей особисто.

Источник Трибуна
Оцените материал
(3)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Crusaider
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
BekXan
О дааа Савелий и Дерепа помню эти гнусные эфиры.Это был тихий час старичков бздунов.Всё что они коментировали нада было смотреть и слушать без звука.В одно время чуть ли не каждый их материл и не понимал что они делают на тв.Прямым текстом даже в эфирах задавался вопрос про проблемы коментаторов и почему такие люди в эфире.
rasheed_iverson
От так в нас і всюди. Раз людина знала чи знає якогоь бандюка то вона буде казати що людина хороша, о там колись комусь зробила добро, а те, що на його совісті купа вбивств,розбоїв і т.д. промовчить,бо то ж його "друг".
Валерий Литвиненко
Отак і спиваються. То президенту збігав за пляшкою, то премьеру. А як втягнешся, то всім підряд будеш бігати.І почнеш футбол з фрістайлом путать.
Timur27
А Гливинський норм пацан. Уважуха!
korsun_skif
Да Савелий и Дерепа это было нечто. Тогда трансляция шла по радио и по телевизору, так многие скручивали на телеке звук и слушали комментаторов с радио.
igorkozakpidar
Ви ще Шарафутдинова забули
vadosshv0907
Мастер спорта,по всем видам спорта. Слушать противно, непрофессиональные комментарии. К сожалению ,у нас нет достойных комментаторов. Одинокие футбольные,Аля Вацко,картину не меняет. По мимо хороших знаний того или иного вида спорта,нужен красивый,поставленный голос. Иногда слушаешь комментарии профессионалов на ТВ,а он экает,мэкает,противный голос... Все это раздражает.
Yury Timoshenko
лучше не напоминайте о этих профи есть шанс забыть этот кошмар, хотя нынешние от старых далеко не ушли,взять хотя бы сегодняшнее комментирование открытия ОИ,не выдержал переключил на евроспорт.
korrdon
"Не все так сталося, як гадалося"
Ігор Михаць
Савелій і Дерепа - слабаки!