Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Сноуборд
| Обновлено 18 февраля 2018, 23:15
12093
21

Золотий вечір для України. Як Абраменко став чемпіоном Олімпіади

Історія шляху Абраменка до золотої медалі

| Обновлено 18 февраля 2018, 23:15
12093
21
Золотий вечір для України. Як Абраменко став чемпіоном Олімпіади
Getty Images

Неймовірний вечір у «Фінікс Сноу Парк» на околиці Пхьончхану! Таке довгоочікуване і таке жадане «золото» нарешті подарувало Україні свій чарівний блиск!

УСІ НОВИНИ ПО ТЕМІ

Складнощі Олімпіади 

Традиційно для фіналів у повітряній акробатиці вирішальні змагання складаються з трьох етапів. До першого фіналу з кваліфікації виходять дванадцять учасників. У двох  перших фінальних раундах відсіюються по три учасники, що показують найгірші результати. У першому  фіналі Абраменко виступав третім, впевнено виконавши свій стрибок і набравши 125,67 балів. Забігаючи наперед, можна сказати, що такий результат міг би гарантувати українцеві «бронзу», якщо б це були змагання на етапі Кубка світу, оскільки володар третього місця – росіянин Ілля Буров  у Великому фіналі стрибнув лише на 122,17 бали. Однак на Олімпіаді виграти медаль важче, оскільки для розподілу місць на подіумі беруть до уваги лише бали, зароблені у заключному, третьому, раунді – Великому фіналі.

Максимально напружена атмосфера із вилітанням останніх трьох атлетів, підсилена організаторами  звуком серцебиття, виводила з рівноваги багатьох учасників. Що казати, якщо чемпіон Сочі-2014 українець Антон Кушнір, котрий представляв Білорусь, у Пйончангу не зміг пройти кваліфікацію! Причина – у великій кількості стрибків високої якості!

Спокій Абраменка

Однак у цей недільний вечір Олександр Абраменко уособлював собою цілковиту впевненість і спокій. У першому фіналі його чіткий стрибок оцінили третім результатом. У другому – сума балів була ще вищою -  125,79, але на рівні стрибали й конкуренти: показник українця став четвертим. Вище оцінили спроби  бронзового призера сочинських Ігор китайця Цзя Цзун’яна, канадця Олів’є Рошона та білоруса Станіслава Гладченка. Але,  попри це,   виконання Сашка не давало щонайменших  приводів сумніватися у тому, що він вийде до вирішального раунду.

Великий Фінал

Закономірно і впевнено чотириразовий учасник Олімпійських Ігор підійшов до апогею багатоступеневого змагання. Олександр стрибав  третім. Перед ним стартували  двоє росіян – Ілля Буров та Павло Кротов. Перший показав не дуже високий результат – 122,17 бали – гірше свого ж показника у другому фіналі, що дозволив йому з останнього, шостого, місця «застрибнути» у підсумкову шістку. Точно такий же показник – 122,17 залишив іншого китайця  Ці Гуанпу  за бортом вирішального протистояння. А Павло Кротов, який до цього стрибав дуже впевнено,  упав при приземленні і вибув із боротьби за нагороди.

І от прийшла черга нашого атлета. Для розуміння, у кожному з раундів фіналу, фристайлісти не можуть виконувати однакових стрибків. На Великий фінал Абраменко приберіг найскладніший стрибок – потрійний «фліп» назад із чотириразовим гвинтовим обертом. Відмінність цього акробатичного виконання Олександра від «перформенсу»  інших конкурентів була у тому, що він ані на мить не розводив ноги у польоті і приземлився твердо, наче «прибивши стрибок до землі». Саме так можна перекласти англійський термін «nailed the landing». Дуже чітко, просто розкішно!

Судді оцінили таке виконання у 128, 51 балів  і це була серйозна заявка, щонайменше на медаль. Однак  треба було чекати виступу опонентів. Їх залишалося троє. Першим – білорус Станіслав Гладченко, чия складність стрибка була найвищою цього вечора – потрійне сальто із п’ятьма обертами! 26-річний Стас є дуже талановитим акробатом із чотирма фінішами у «топ-10»  на етапах  Кубка світу цього сезону. Він майже виконав складний стрибок, проте  приземлення вийшло надто коротким, а тому Гладченко не зміг втриматися на ногах і покотився схилом.

І це означало, що Абраменко щонайменше бронзовий призер!  Ми уже мали підстави радіти першій олімпійській медалі Пхьончхана!

Наближення «золота»

Далі – канадець Олів’є Рошон (три фініші у «топ-10» цього сезону). Але й він не витримує напруги фіналу й падає при приземленні!  І це уже мінімум «срібло»!

Останнім стрибав Цзя Цзун’ян! Бронзовий призер Сочі  затягнув із початком, «перетримавшись» на схилі більше 15 секунд, відведених на очікування при сильному вітрі. Можливо, за це Цзун’ян й отримав певний мінус в оцінках. Стрибок китаєць виконує також блискуче. Чітко приземлившись, Цзя підіймає руки догори, будучи впевненим у своєму тріумфі. Акустичне серцебиття на стадіоні стає аж надто гучним. Всі присутні напружено переглядають повтори на великому екрані.

Очікування довжиною у вічність

«Мають зняти бали  за затягування часу і видно, що при приземленні у китайця помарки. Саня виконав усе чіткіше. Судді повинні це оцінити». Це тренер з Казахстану, який стоїть поруч. Своїми словами він підіймає рівень надії, але рішення суддів все ще немає. І ось з’являється оцінка! 128,05 – на 0,46 бали менше ніж в Абраменка!

Олександр – олімпійський чемпіон і це просто фантастика! Загальний фанатський шал набуває українського забарвлення! Абраменко виходить на арену із синьо-жовтим прапором, люди у синьо-жовтій уніформі збірної обіймаються і, підбігаючи до бортика, вітають олімпійського чемпіона. Усе це було схоже на казку. Олімпійську казку. І вона таки відбулася. Блискуча перемога Олександра Абраменка і тренера збірної України Енвера Аблаєва!

Тернистий шлях до вершини

Після стількох невдач і втрат український фристайл, нарешті, отримав заслужену нагороду. У Нагано-98 чотири українки були у десятці фіналу повітряної акробатики, але так нікому і не вдалося здобути медалі. Згодом ми втратили лідера тієї команди Аллу Цупер, яка переїхала до Білорусі і через 16 років після Нагано таки стала олімпійською чемпіонкою Сочі. Тоді ж виграв «золото» і Антон Кушнір. Ті ж, що залишилися були  близько, але завжди трохи не дотягувалися до подіуму. Довго й наполегливо торував свій шлях Абраменко. І його час прийшов одночасно із набитими синцями, пережитими травмами  і набутим досвідом

Історична постать Абраменка

Він пише нову історію. Саме Абраменко став першим українським фристайлістом, котрий виграв Кубок світу у повітряній акробатиці – у сезоні 2015/2016 років. А вже наступний сезон був жахливим для атлета. Травма хрестоподібних зв’язок, через яку Абраменко пропустив весь рік. Він повернувся цього сезону і здобув олімпійську путівку в останній момент – на етапі у Лейк-Плесиді, де став другим. Напевне, так має бути в українському олімпійському спорті! J Так само Юрій Чебан перед Олімпіадою в Ріо ледь потрапив на Ігри, а тоді захистив на них чемпіонський титул!

Цього ж разу, 29-річний Олександр Абраменко,  поїхавши на свої  четверті Олімпійські Ігри, здобув тут таке заслужене упродовж самовідданої кар’єри «золото»!

Тато тепер задоволений

На прес-конференції після звитяги він присвятив її своїм батькам: «Це ті люди, які найбільше мене підтримували, вболівали й переживали за мене. Батько завжди казав, що «хлопчик має займатися якимось спортом». Не так важливо яким, але це має бути спорт. Тато, звісно, хотів, щоби я займався футболом, але мені більше до  душі був екстрим. І, на щастя,  у моєму місті, на той час,  була база і водний трамплін, які дозволили мені займатися цим чудовим видом спорту. Я просто щасливий! Я дуже хотів здобути олімпійську медаль. А те, що зумів взяти золоту – просто вище будь яких бажань».

Тепер батько навряд чи шкодуватиме, що син не став футболістом. Як і  всі ми, яких Олександр Абраменко сьогодні зробив щасливими людьми! У нас є «золото» Олімпіади і ми вже зовсім не сторонні споглядачі на цьому святі спорту!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ з Пхьончхангу

Опрос

Голосов 1616
В каких видах спорта вы ожидаете медалей от украинцев на Олимпиаде в Пхенчхане?

Биатлон

709 голосов 43.87 %

Горные лыжи

28 голосов 1.73 %

Лыжное двоеборье

28 голосов 1.73 %

Лыжные гонки

34 голоса 2.1 %

Санный спорт

36 голосов 2.23 %

Сноуборд

42 голоса 2.6 %

Скелетон

37 голосов 2.29 %

Фигурное катание

64 голоса 3.96 %

Фристайл

203 голоса 12.56 %

Медалей вообще не будет

435 голосов 26.92 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 21
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Sergey Kaliberda
Супер!) Слава Украине!!!)
sanchos78
Низький уклін таким людям.
bakanovskyi
Спасибо за Золотой вечер для Украины!!! Спасибо за прославление Украины. Наш фристалист минимум 4 года будет лучшим в мире.
Бесит другое: если это новость касаемо Шахтера и Динамо, то сразу куча комментов. А когда произошло великое событие, то не хватает то ли сил, то ли ума порадоваться за Украину.
Elblanko
Золотий вечір для України. Як Абраменко став чемпіоном Олімпіади
=====
Я думав чемпіоном можна стати в якійсь дисципліні, а ні.... Це як... Чемпіон футболу?
Brian10
Ещё бы бобслей, конькобежный спорт и кёрлинг подтянуть и можно смело ездить на зимние олимпиады за медалями.
Lanskoy
И еще - никогда Украина на зимних Олимпиадах не выигрывала больше 1 золотой медали и больше 2 медалей в принципе, а в 2002 и 2010 не выигрывала медалей вообще. Так что успех Авраменко - это чудо, это для насбольше, чем золото! Можно уже считать эту Олимпиаду вполне удачной для Украины.
А Авраменко, если ничего более чудесного в этом году не случится - претендент номер один на лучшего спорсмена года в Украине.
PTN PNH
Александру - огромное спасибо за то,что олимпиада не стала для нас провальной.Отдельное спасибо за то,что терпел и не переходил в другие страны...
Ну,а чиновникам - отдельное спасибо за вот это https://www.facebook.com/vichensn/photos/a.556338451380271.1073741828.55621
9311392185/588404628173653/?type=3&theater;
PTN PNH
[quote Lanskoy, 19.02.2018 13:26.А Авраменко, если ничего более чудесного в этом году не случится - претендент номер один на лучшего спорсмена года в Украине.[/quote]
У нас еще есть чемпионы мира по боксу.И если Усик сможет стать обладателем всех поясов в своей категории - то он тоже может претендовать на титул спортсмена года.
Можно спорить,что чемпион ОИ выше ЧМ, но и виды спорта разные по популярности.
Так что прекрасно,что Украину прославляют наши чемпионы.
Lanskoy
Пожалуйста, посмотрите на медальный зачет. Видите, в какой компании стоит Украина? Тоже 1 золото у Польши. У Польши! Куда 2 миллиона украинцев едут на заработки! Можно, конечно, сокрушаться, что раньше при совке было лучше - ну так и денег при совке выделяли больше, престиж страны и идеология. А сейчас по одежке протягивают ножки. Слава Богу, что медаль есть, что в медальном рейтинге мы наравне с нашими соседями Польшей и Беларусью, у которых гораздо больше денег тратится на спорт и вообще страны более благополучные. Нам надо подтягивать экономику, чтобы компании-спонсоры рекламировали себя, вкладывая в спорт и спортсменов, как это делают в развитых странах.
Elblanko
А, шоб пукани не погоріли. Абраменко вітаю. Це був стьоб з ресурсу.
comentraktor
Пеця квартиру пообіцяє
Олександр Петренко
Тепер на цьому дудуть піаритись ще рік. Велике досягнення чиновників. Але яка заслуга в цьому "чинуш від спорту", які і пальцем не поворушили щоб щось зробити для спортсмена і (спортсменів України) в цілому. Де тренуватись. На які кошти виїзжати на старти. Звісно за свої кровні. За місяць до Олімпіади дадуть 100 грн і ні в чому собі не відказуй. Але медаль привези. Коли вже в Україні будуть будуватися не "хатинки", а сучасні бази для підготовки спортсменів? Коли в нас почнуть довіряти тренерам спортсменів, а не запрошувати "варягів"? Результат виступів у біатлоні тому підтвердження. І коли будуть нести відповідальність за ПРОВАЛ на змаганнях чиновники від спорту. Напевне ніколи. А ЖАЛЬ,