Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Горные лыжи
| Обновлено 22 февраля 2018, 00:39
4514
0

Ліндсі Вонн: прощання з олімпійським спуском

Історія кар'єри американської гірськолижниці в екклюзивному матеріалі Sport.ua

| Обновлено 22 февраля 2018, 00:39
4514
0
Ліндсі Вонн: прощання з олімпійським спуском
Getty Images. Ліндсі Вонн
Сьогоднішній день – особливий для гірських лиж. 21 лютого 2018 року свій останній рейс у швидкісному спуску на Олімпіаді здійснила Королева швидкісних дисциплін Ліндсі Вонн. Насправді, ще один швидкісний буде завтра – до заліку Комбінації, але це вже не те. Саме сьогодні, як скаже сама Ліндсі на прес-конференції після змагання, вона зробила свій заключний олімпійський «Great Downhill».
 
Олімпійські віражі
 
У свої 33 Ліндсі Вонн – жива легенда цього спорту. Вона дебютувала на Іграх у себе вдома у США – 2002-го,  17-річною дівчинкою. Через чотири роки у Турині вона вже була 21-річною претенденткою на перемогу у швидкісному спуску, але стала лише восьмою. 2010-го у статусі чинної чемпіонки світу та дворазової володарки Кубка світу вона взяла «золото» Олімпіади на трасі «даунхілла» у Ванкувері. А згодом пішли травми: видалення хрестоподібної зв’язки на правій нозі, травма лівого коліна, травма руки. Через ушкодження Вонн пропустила Ігри у Сочі, де була готова реалізувати мрію кожного «спусковика» – виграти і Downhill, і Super G. Вона кілька разів поверталася  і знову переживала  болісні падіння. Падіння, які знову й знову призводили до травм. Однак кожного разу Ліндсі  знову виходила на трасу. Цієї  зими  весь світ спостерігав, як Вонн готувалася до Олімпіади. Уродженка штату Міннесота  почала сезон зі змагань у канадському Лейк-Луїзі, який є дуже пам’ятним для її кар’єри, адже саме тут вона вперше виграла етап Кубка світу. Однак цього  разу все пішло  шкереберть: Вонн  двічі сходила з дистанції.
 
Рекордні перемоги у Кубку світу 
 
Зрештою, ближче до початку корейських Ігор Ліндсі  набрала потрібних кондицій. На етапі у німецькому Гарміші 3 і 4 лютого виграла в обох швидкісних спусках, двічі поспіль випередивши відкриття минулого сезону  – 25-річну Софію Годжу з Італії. До цих тріумфів американка йшла цілеспрямовано: перший тріумф став 80-им для Ліндсі на етапах Кубка світу, наступний – 81-им! Це абсолютний рекорд серед жінок. А серед обох статей більше лише у легендарного шведа Інгемара Стенмарка (86). Вонн вже давно казала, що побиття рекорду Інгемара – її головна мета. Відтак успіхи у Німеччини додали чемпіонці необхідної впевненості. 
 
Super G у Пйончангу
 
Першим стартом на корейських Іграх був у Super G, де помилка в останньому повороті викинула Ліндсі  з претендентів  на подіум.  Варто зауважити, що за жеребом їй  випав незручний перший стартовий номер, з яким дуже важо вибороти місце у трійці. До  моменту згаданого віража вона тримала дуже високу швидкість і йшла майже ідеально, однак важко контролювати кожен рух  після стількох травм і у поважному для спорту віці.  Ліндсі стала шостою, перевівши всю свою увагу на улюблену й головну дисципліну.
 
Lindsey is Vonnderful
 
Сонячна погода у Йонгсонгу доповнювала чудовий антураж місцевих гір. Уболівальників з американськими прапорами на  трибуні гірськолижної арени  було найбільше. Саморобні плакати – Lindsey is Vonnderful або She Vinns If  She Vonns  було добре видно із фінішної зони.
 
 
Сьогодні  всі бажали видатній атлетці перемоги. У такі зворушливі моменти прощання, певно, усім, хто любить спорт хочеться, щоби відбувся магічний момент і зірка обов’язково здобула перемогу. До старту журналісти питали прогноз один в одного і більшість сходилася на тому, що шанси Вонн перемогти – відсотків 75. 
 
- Якщо вона проїде так як вміє, ніхто не відбере у неї золота, - сказав мені колега з «Франс-Прес». Хто може посперечатися? Звичайно, Софія Годжа, можливо, Тіна Вайратер, хтось з австрійок… Зізнаюся, хвилювання й до мене підкотилося із початком спусків.
 
 
Дуель з Годжею
 
У цьому рейсі Ліндсі випав фартовий сьомий стартовий номер. До неї по трасі пішли Вайратер і Годжа. Італійка показала найкращий час, на 63 сотих випередивши Вайратер і підтвердивши очікування спеціалістів. Старт Вонн означав не лише її боротьбу з крутими віражами, а й дав сигнал для вболівальників, які не замовкали аж до самого фінішу Ліндсі.
 
 
 
По трасі одразу стало видно, шо Вонн програє Годжі близько півсекунди. Вона ризикувала і скинули кілька сотих, однак фініш показав безжальні + 0,47 і друге місце. Звичайно, те, що Вонн не змогла випередити Софію розчарувало більшість публіки, але вболівальники продовжували гаряче підтримувати Легенду. Вона сама розвела руками, мовляв, що могла, те й зробила. І хоч гіркота десь точила душу, все ж місце на подіумі видавалося цілком залізним.
 
 
Лара Гут, котра прагнула хоч якось покращити змазаний сезон, знову зійшла, пропустивши ворота після трампліна. Непогано йшла американка Еліс Маккеніс, котра показала свій найкращий результат у кар’єрі – п’ятий. Мабуть,  саме їй уже напророкують славу змінниці Вонн у швидкісних дисциплінах.
 
Універсальна Рагнхільд
 
Все йшло до того, що Ліндсі завершить Олімпіаду срібним акордом. Однак Пйончанг – це Ігри несподіванок. Софія Годжа яскраво продовжить сезон, однак до цього олімпійського тріумфу у неї було всього лиш чотири перемоги на етапах Кубка світу. Рагнхільд Мовінкель свої перші два подіуми взяла саме цього сезону. Уже в Кореї білявка  одного разу посунула Бріньйоні та компанію додолу, взявши «срібло» у слаломі-гіганті, а зараз показувала на трасі такий час, що Годжі якраз варто було хвилюватися! На фініші норвежка програла Софії із Бергамо лише 9 соток! Цікаво, що і два своїх подіуми на Кубку Мовінкель  взяла у різнопланових дисциплінах – «Гіганті» й «Супер-Джі». Універсалізм Рагнхільд досяг небачених висот? Побачимо завтра у Комбінації!
 
 
Зворушливі слова
 
Ліндсі Вонн завершила змагання на  бронзовій позиції і це найважливше: вона зуміла зійшти на подіум. Звісно, усім хотілося аби це було золоте прощання з Олімпіадою, але спорт – не є казкою і тут неможливо зробити щось на замовлення. Ось як про цей результат сказала сама легенда:
 
 
«Мені буде не вистачати цих рейсів. Я люблю спускатися  на Олімпіаді, я взагалі люблю їздити на лижах. Звісно, моє тіло вже не таке, як до усіх цих операцій, і, знаєте, я би могла вам дати консультацію щодо будь-якого суглоба чи м’яза не гірше за лікаря (усміхається). Я дуже рада, що мені вдалося зійти на подіум у моєму останньому Great Downhill  на Олімпіаді».
 
Її голос у «мікс-зоні» і на прес-конференції часом дрижав: кожному важко даються моменти прощання, у даному випадку з Олімпіадою. Однак вона трималася і щоразу знаходила якийсь жарт, що давав вихід із критичної ситуації, коли, здавалося, сльози потечуть рікою. На противагу Super G, після якого Ліндсі Вонн дала інтерв’ю лише кільком медіа, цього разу  вона підійшла до всіх телевізійників і груп друкованої преси  у «мікс-зоні».
 
 
Родинне коло 
 
Журналісти одразу зауважили двох дівчат у чорних шапочках із двома пухнастими вушками: точно таких же, як доволі часто любить носити сама Вонн. Одна із дівчат була аж дуже схожа на Ліндсі. Як і можна було припустити, це – молодші сестри гірськолижниці - Коррін і Лора, котрі приїхали до Кореї підтримати старшу. 
 
- Їхня присутність тут багато  означає все для мене. Я роблю це для них. Я хочу бути хорошою великою сестрою. Для них я завжди перша, незважаючи на те, якою була раніше, - слова Ліндсі на прес-конференції одразу ж нагадали про родинну втрату, яку пережила спортсменка минулого року, коли помер її дідусь.
 
Однак цього разу ніхто не нагадував Ліндсі про сумне. Трохи сумно було усім. З іншого боку,  переважали позитивні слова й приємні спогади. Суперниці й партнерки по команді, всі в один голос відзначали людські якості Ліндсі Вонн, її значення для спорту і  те, що їм випала честь змагатися на схилах з гірськолижницею, яку багато хто з них називає найвидатнішою у цьому спорті.
 
 
Ліндсі ще трохи «покуражить»
 
Доволі характерними є слова сьогоднішньої чемпіонки Софії Годжі – непокірної і завжди гострої на язик дівчини з Бергамо: «Ви справді просите мене прокоментувати щось з приводу виступу найвидатнішої гірськолижниці? Справді? Що я можу сказати? Її досягнення говорять самі за себе! У неї – 81 перемога, у мене – лише чотири, п’ять із цією! (сміється). Але при цьому вона неймовірна! Вона виявляє респект до всіх, вона з кожним спілкується на рівних, а не позирає з Олімпу, де в ідеалі вона мала би бути. Вона – greatest! У неї чудова кар’єра і вона все ще триває, адже це ще не кінець її виступів! Наша дуель продовжується!  Наше протистояння відіграє важливу роль для спорту!».
 
 
Чи можна вигадати краще завершення олімпійської історії, як це? Ліндсі Вонн зійшла на подіум, вона здобула медаль. Але водночас у швидкісному спуску з’явилася нова претендентка на трон, котра перемогла попередню в очній суперечці. Це означає, що  Downhill не залишиться без лідера, який своїм виконанням  буде привертати увагу до спорту! Як правильно зауважила Годжа, Ліндсі попрощалася лише з Олімпіадою, але не з перегонами. Вона ще виступатиме якийсь час. Напруга, пов’язана зі здобуттям олімпійської медалі спала, а, отже, Вонн може зняти зі своєї голови прес відповідальності і їздити у задоволення. При такій ментальній легкості ми можемо очікувати ще чимало яскравих дуелей на стрімких пагорбах. При всій особливості моменту, не варто сумувати: життя продовжується і  ми ще побачимо Королеву швидкісного спуску на трасі у суперечці з молодими й талановитими претендентами на її місце! 
 
 
 
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ з Пйончанга
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.